Menü javaslatok – Ebédre

Árpagyöngyleves

Baromfivagdalt

Zöldbabfőzelék

Gyümölcskehely tökmaggal

 

Árpagyöngyleves

Hozzávalók 4 főre

40 g              árpagyöngy

10 g              vöröshagyma

140 g           sárgarépa

100 g           petrezselyemgyökér

80 g              zeller

100 g           burgonya

100 g           csiperkegomba

5 g                 petrezselyemzöld

2 g                 só

2 g                 bors

2 g                 szerecsendió

40 ml          napraforgó étolaj

Elkészítés

A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt és az adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntve főzzük. Az árpagyöngyöt addig főzzük, ameddig el nem kezd puhulni, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a körülbelül 2 cm élhosszúságúra vágott zellert és burgonyát, valamint a felkarikázott gombát. A levest sóval, borssal, szerecsendióval és a petrezselyemzöld felével ízesítjük, és addig főzzük, ameddig az alapanyagok meg nem puhultak. Tálalás előtt finomra vágott friss petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 183 kcal

Zsír: 9,6 g

– amelyből telített zsírsavak: 1,2 g

Szénhidrát: 19,5 g

– amelyből cukrok: 5,6 g

Rost: 5,3 g

Fehérje: 4,2 g

Só: 0,67 g

 

Baromfivagdalt zöldbabfőzelékkel

Hozzávalók 4 főre

Baromfivagdalt

250 g           darált pulykahús

1 db             tojás

30 g              zsemlemorzsa

2-3                gerezd fokhagyma

60 g              vöröshagyma

30 ml          napraforgó étolaj

2 g                 fűszerpaprika

2 g                 bors

2 g                 só

5 g                 petrezselyemzöld

 

Zöldbabfőzelék

800 g           zöldbab

20 ml          napraforgó étolaj

50 g              liszt

60 g              vöröshagyma

2 g                 fűszerpaprika

1-2                gerezd fokhagyma

5 g                 petrezselyemzöld

120 g           12%-os tejföl

10 g              ételecet

2 g                 só

Elkészítés

Baromfivagdalt

A darált pulykahúst a fűszerekkel, az egész tojással, a reszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és kevés zsemlemorzsával összegyúrjuk. Egy tepsit alufóliával kibélelünk. Olajjal megpermetezzük az alufólia felületét és rúd alakúra formázzuk a húsos masszát, majd 190 fokos sütőben alufóliával lefedve 50 percig, majd az alufólia eltávolítása után még 20 percig sütjük.

Zöldbabfőzelék

A megtisztított zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, fokhagymával ízesített magyaros rántással sűrítjük. A rántáshoz az olajat felhevítjük, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. A hagymát megszórjuk liszttel és zsemleszínűre pirítjuk. Tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymát, valamint a petrezselyemzöldet. Felengedjük hideg vízzel és csomómentesre keverjük. A rántást hozzáadjuk a zöldbabhoz és 15-20 percig főzzük. A tejfölt hozzámelegítjük és a főzelékhez adjuk. Ecettel és frissen vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 438 kcal

Zsír: 22,5 g

– amelyből telített zsírsavak: 5,4 g

Szénhidrát: 34,5 g

– amelyből cukrok: 11,8 g

Rost: 5,9 g

Fehérje: 23,4 g

Só: 1,3 g

 

Gyümölcskehely tökmaggal

Hozzávalók 4 főre

120 g     tökmag

80 g        körte

80 g        alma

80 g        narancs

80 g        banán

4 szál     mentalevél

1 db       citrom

Elkészítés

A megtisztított gyümölcsöket felszeleteljük, fagylaltos kelyhekbe halmozzuk. A tetejüket citrom facsart levével meglocsoljuk és tökmagot szórunk rá. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 231 kcal

Zsír: 15,7 g

– amelyből telített zsírsavak: 0 g

Szénhidrát: 11,4 g

– amelyből cukrok: 10,3 g

Rost: 1,8 g

Fehérje: 10,7 g

Só: 0,02 g

 


Hagymaleves

Vadas marha

Teljes kiőrlésű spagetti

 

Hagymaleves

Hozzávalók 4 főre

350 g     vöröshagyma

25 g        margarin

1,5 l        húsleves alap

3 dl         1,5%-os tej

50 g        liszt

2 g          kakukkfű

2 g          bors

Elkészítés

A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, majd a megolvasztott margarinon átfuttatjuk. Felöntjük tejjel és húsleves alappal. Ízesítjük borssal és kakukkfűvel. A levest addig főzzük, ameddig a vöröshagyma meg nem puhul.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 179 kcal

Zsír: 6 g

– amelyből telített zsírsavak: 2 g

Szénhidrát: 22,7 g

– amelyből cukrok: 12,5 g

Rost: 4,5 g

Fehérje: 8 g

Só: 0,7 g

 

Vadas marha teljes kiőrlésű spagettivel

Hozzávalók 4 főre

Vadas marha

400 g           marhahús

25 ml          napraforgó étolaj

25 g              liszt

80 g              tejföl 12%-os

150 g           sárgarépa

100 g           petrezselyemgyökér

100 g           vöröshagyma

20 g              mustár

5 g                 kristálycukor

0,5 db        citrom

2 g                 őrölt bors

4 g                 babérlevél

4 g                 boróka bogyó

Teljes kiőrlésű spagetti

320 g           teljes kiőrlésű száraztészta

10 ml          napraforgó étolaj

Elkészítés

Vadas marha

Az egészben hagyott marhahúst megtisztítjuk és őrölt borssal bedörzsöljük. Felmelegített olajban minden oldalát megsütjük, majd áttesszük egy mély tepsibe. A visszamaradt olajban karamellizáljuk a cukrot, összepirítjuk a karikára vágott vöröshagymával, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel. Hozzáadjuk a babérlevelet, a boróka bogyót és a vékonyan lehámozott citromhéjat és felengedjük vízzel. Fölforraljuk és az egészet az elősütött húsra öntjük. Előmelegített sütőben, letakarva, 2-3 órán keresztül pároljuk, időnként megforgatjuk. Amikor a hús megpuhult 10-15 perc pihentetés után rostjaira merőlegesen felszeleteljük. A visszamaradt párolóléből eltávolítjuk a babérlevelet és a citromhéjat, majd az egészet robotgéppel pürésítjük. A tűzre visszatéve felforraljuk, miközben a lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük. Az elkészült habarást hozzámelegítjük az ételhez és állandó kevergetés mellett behabarjuk. A mártást citromlével, mustárral, kevés borssal utóízesítjük.

 Spagetti

A száraztésztát forrásban lévő vízben megfőzzük. Amikor a tészta megpuhult, leszűrjük és kevés olajjal összekeverjük.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 685 kcal

Zsír: 31,5 g

– amelyből telített zsírsavak: 9,8 g

Szénhidrát: 70,5 g

– amelyből cukrok: 6,4 g

Rost: 7,4 g

Fehérje: 28,6 g

Só: 0,5 g


 

Brokkolikrémleves

Paradicsommal grillezett csirkemell

Burgonyapüré

Lilakáposzta saláta

 

Brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 főre

25 g              margarin

80 g              vöröshagyma

2-3                gerezd fokhagyma

400 g           brokkoli

4 dl               főzőtejszín 10%-os

2 g                 szerecsendió

2 g                 bors

2 g                 só

Elkészítés

A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk és a zúzott fokhagymával együtt a megolvasztott margarinon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. A brokkolit sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Amikor a brokkoli megfőtt botmixerrel pürésítjük és tejszínnel besűrítjük.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 175 kcal

Zsír: 14,8 g

– amelyből telített zsírsavak: 6,9 g

Szénhidrát: 5,7 g

– amelyből cukrok: 5,1 g

Rost: 3,8 g

Fehérje: 4,6 g

Só: 0,6 g

 

Paradicsommal sült csirkemell burgonyapürével

és lilakáposzta salátával

 Hozzávalók 4 főre 

Paradicsommal sült csirkemell

400 g           csirkemell

250 g           paradicsom

100 g           trappista sajt

2 g                 petrezselyemzöld

2 g                 rozmaring

2 g                 kakukkfű

2 g                 bors

Burgonyapüré

1000 g        burgonya

3 dl               1,5%-os tej

40 g              margarin

2 g                 só

Vöröskáposzta saláta

400 g           vöröskáposzta

40 g              vöröshagyma

10 g              ecet

15 g              cukor

1 g                 köménymag

Elkészítés

Paradicsommal sült csirkemell

A megtisztított szeletekre vágott csirkemelleket befűszerezzük és egy alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük. A csirkemellek tetejére szeletelt paradicsomot és reszelt sajtot teszünk. 180 fokos sütőben 40 percig lefedve sütjük, majd az alufóliát eltávolítva további 10 percig sütjük.

 Burgonyapüré

A megtisztított kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, margarint és tejet adunk hozzá, majd burgonyanyomóval áttörjük.

 Lilakáposzta saláta

A megtisztított vöröshagymát és káposztát lereszeljük. Cukorból, köménymagból és ecetből kevés víz hozzáadásával páclevet készítünk, és a káposztára öntjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érleljük.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 654 kcal

Zsír: 25 g

– amelyből telített zsírsavak: 7,8 g

Szénhidrát: 64,9 g

– amelyből cukrok: 9,6 g

Rost: 10,8 g

Fehérje: 40,6 g

Só: 1,4 g

 


Tárkonyos pulykaraguleves gyöngybabbal

Hajdinás rakott karfiol

Erdei gyümölcsös túrókrém

 

Tárkonyos pulykaraguleves gyöngybabbal

Hozzávalók 4 főre

240 g     pulykacomb

160 g     gyöngybab

100 g     vöröshagyma

300 g     sárgarépa

2 g          só

2 g          őrölt fehérbors

4 g          tárkony

2 g          majoránna

5 g          petrezselyemzöld

2-3         gerezd fokhagyma

3-4 db   babérlevél

30 g        liszt

100 g     tejföl 12%-os

20 ml     napraforgó étolaj

Elkészítés

Tárkonyos pulykaragu leves gyöngybabbal

A gyöngybabot pár órán keresztül hideg vízben áztatjuk. A pulykacombfilét apró kockára vágjuk. Kevés felhevített olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a pulykahúst és fűszerezzük. Beletesszük a babot és adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Amikor a leves felfőtt, hozzáadjuk a megtisztított apró kockára vágott sárgarépát és készre főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel és fokozatosan hozzámelegítjük a leveshez. Ehhez a művelethez érdemes egy nagyméretű edényt választani, amiben a liszttel elkevert tejföl van. Merőkanalanként folyamatosan adagoljuk hozzá a meleg levest és csomómentesre keverjük. Amikor a habarás hőmérséklete megközelítőleg a leves hőmérsékletével azonos, akkor hozzáadjuk a leveshez. Az elkészült ételt friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 346 kcal

Zsír: 10 g

– amelyből telített zsírsavak: 2,9 g

Szénhidrát: 38,5 g

– amelyből cukrok: 9,7 g

Rost: 13,9 g

Fehérje: 24,4 g

Só: 0,9

Hajdinás rakott karfiol

Hozzávalók 4 főre

Hajdinás rakott karfiol

2 dl               kefir

100 g           pritamin paprika

800 g           karfiol

3-4                gerezd fokhagyma

20 ml          napraforgó étolaj

250 g           hajdina

2 g                 só

3 g                 őrölt fehér bors

5 g                 petrezselyemlevél

Elkészítés

Hajdinás rakott karfiol

A karfiolt enyhén sózott vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük. A hajdinát olajon lepirítva a párolt rizshez hasonlóan kétszeres mennyiségű vízzel megpároljuk. Felöntéskor – ízesítő anyagként- kevés reszelt fokhagymát és felkockázott pritamin paprikát adunk hozzá. Egy kiolajozott tepsi aljára egy sor hajdinát terítünk, majd egy sor karfiolt. Ezt meglocsoljuk a kefir felével. Újabb hajdina és karfiol sort követően az egészet meglocsoljuk kefirrel. 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 341 kcal

Zsír: 6,5 g

– amelyből telített zsírsavak: 0,8 g

Szénhidrát: 57,2 g

– amelyből cukrok: 10,6 g

Rost: 8,9 g

Fehérje: 13,1 g

Só: 0,7 g

 

Erdei gyümölcsös túrókrém

Hozzávalók 4 főre

 200 g           málna

100 g           szamóca

100 g           áfonya

240 g           sovány túró

50 g              méz

200 ml       natúr zsírszegény joghurt

 Elkészítés

 A túrót áttörjük, hozzáadjuk a joghurtot és a megtisztított gyümölcsöket. A desszertet mézzel édesítjük és behűtve tálaljuk.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 153 kcal

Zsír: 0,8 g

– amelyből telített zsírsavak: 0,2 g

Szénhidrát: 24,1 g

– amelyből cukrok: 14 g

Rost: 4,1 g

Fehérje: 11,2 g

Só: 0,2 g


Zöldségleves

Roston sült harcsafilé

Párolt köles

Spenótlevelek

Fokhagymamártás

 

Zöldségleves

Hozzávalók 4 főre

 100 g           sárgarépa

100 g           zeller

80 g              petrezselyemgyökér

100 g           karalábé

80 g              zöldborsó

20 ml          napraforgó étolaj

2 g                 bors

5 g                 petrezselyemzöld

5 g                 zellerlevél

2 g                 gyömbér

2 g                 só

Elkészítés

A megtisztított zöldségeket az olajon átfuttatjuk, majd megszórjuk sóval, borssal, gyömbérrel. Adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, és addig főzzük, ameddig a zöldségek puhulni nem kezdenek. Ekkor zöldborsót adunk a leveshez és addig főzzük ameddig a zöldségek teljesen meg nem puhultak. Az elkészült levest friss petrezselyemzölddel és zellerzölddel megszórva tálaljuk.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 99 kcal

Zsír: 4,9 g

– amelyből telített zsírsavak: 0,5 g

Szénhidrát: 10,4 g

– amelyből cukrok: 6,4 g

Rost: 4,5 g

Fehérje: 3 g

Só: 0,7 g

 

Roston sült harcsafilé párolt kölessel, spenótlevelekkel

és fokhagymamártással

Hozzávalók 4 főre

Roston sült harcsafilé

400 g           harcsafilé

1 db             citrom

40 ml          napraforgó étolaj

2 g                 só

2 g                 bors

 

 

Spenótlevek

400 g           bébi spenót

 

Párolt köles

200 g           köles

20 ml          napraforgó étolaj

2 g                 só

5 g                 petrezselyemzöld

 

Fokhagymamártás

200 g           fokhagyma

50 g              margarin

40 g              liszt

8 dl               10%-os tejszín

1 g                 só

4 g                 őrölt fehérbors

2 g                 szerecsendió

Elkészítés

Roston sült harcsafilé

A megtisztított, kifilézett, felszeletelt halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk. Vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük és 170 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

 Spenótlevelek

A spenótleveleket megmossuk és eltávolítjuk a sérült részeket, majd tányérra halmozzuk.

 Párolt köles

A kölest kevés olajon átfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük, amikor elkészült finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

 

Fokhagymamártás

A zúzott fokhagymát felhevített margarinon átfuttatjuk, majd meghintjük liszttel és tejszínnel felöntjük. Addig melegítjük, ameddig a mártás be nem sűrűsödik. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

 

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 791 kcal

Zsír: 46,9 g

– amelyből telített zsírsavak: 15,7 g

Szénhidrát: 60,8 g

– amelyből cukrok: 17,7 g

Rost: 6,5 g

Fehérje: 29,5 g

Só: 1,5 g