Menü javaslatok – Uzsonnára

Zabpelyhes túrógolyók

Málna

Hozzávalók 1 főre

félzsíros tehéntúró (kb. 2 evőkanál): 50  g                                             

búzadara (kb. 1 teáskanál): 5  g                                             

zabpehely (kb. 1 púpozott teáskanál): 5  g                                             

tojás (közepes méret): 1/4  db                                          

cukor (kb. 2 teáskanál): 10  g

 

málna (kb. 1 kis pohár): 100  g

Elkészítés

Áttörjük a túrót, majd összedolgozzuk a búzadarával, a zabpehellyel és a tojással, majd pihentetjük kb.15-20 percig. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, amelyeket forrásban lévő vízben megfőzünk és leszűrünk.  Kevés cukorral meghintve, málnával vagy más bogyós gyümölccsel együtt üdítő uzsonna.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 199 kcal

Fehérje: 11,8 g

Zsír: 5,4 g

Szénhidrát: 24,2 g

 

Mogyorókrémes extrudált kenyér

Alma

 Hozzávalók 1 főre

mogyorókrém (kb. 2 teáskanál): 20 g                                         

natúr extrudált kenyér (kb. 2 db): 12  g 

 

alma (kb. 1 közepes db): 150  g

Elkészítés

Két darab extrudált kenyér közé mogyorókrémet kenünk, mellé almát készítünk.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 203 kcal

Fehérje: 3,4

Zsír: 7,0 g

Szénhidrát: 30,9 g

 

Petrezselymes joghurt

Zsenge karalábé- és sárgarépacsíkok

Félbarna kenyér

 

Hozzávalók 1 főre

karalábé (kb. 1/5 közepes db): 30  g                                             

sárgarépa (kb. fél szál): 50  g

 

joghurt (kb. kétharmad pohár): 100  g                                             

petrezselyemzöld (kb. 2 teáskanál): 5  g

só (kb. csipetnyi): 0,5  g

őrölt bors (kb. késhegynyi): 0,1  g

félbarna kenyér (ujjnyi vastag fél szelet): 40  g                                             

Elkészítés

Megpucoljuk a karalábét és a sárgarépát, majd hosszúkás darabokra szeleteljük. A joghurtot összekeverjük apróra vágott petrezselyemzölddel, egy kevés sóval és őrölt borssal. A zöldségcsíkok a petrezselymes joghurtba mártogatva fogyaszthatóak félbarna kenyérrel.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 203 kcal

Fehérje: 8,8 g

Zsír: 4,2 g

Szénhidrát: 32,1 g

 

 

Görög saláta

Puffasztott rozsszelet

 Hozzávalók 1 főre

uborka (kb. 10 cm-es darab): 80  g                                             

paradicsom (kb. 1 közepes darab): 80  g                                             

lilahagyma (kb. 1 kis darab): 30  g                                             

olívabogyó (kb. 3 szem): 10  g                                             

olívaolaj (kb. 1 teáskanál): 5  g

friss citromlé (kb. 1 evőkanál): 10  g

fetasajt (kb. hüvelykujjnyi darab): 20  g                                             

 

puffasztott rozsszelet (kb. 1,5 szelet): 15  g

Elkészítés

A zöldségeket felaprítjuk, majd az olívabogyóval, az olajjal és a citromlével lazán összekeverjük. Tetejére szórjuk a kockára vágott fetasajtot. Puffasztott rozsszelet egészíti ki az uzsonnát.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 209 kcal

Fehérje: 6,6 g

Zsír: 11,2 g

Szénhidrát: 20,0 g

 

 

Snidlinges-paprikás sajtkrém

Magvas rozsos kifli

Hozzávalók 1 főre

köményes sajt (kb. hüvelykujjnyi darab): 20  g                                             

light vaj (kb. 1 teáskanál): 10  g                                             

paradicsompaprika (kb. 1 evőkanál): 10  g                                             

snidling (kb. 2 teáskanál): 5  g

 

magvas, rozsos kifl: 0,5  db                                          

Elkészítés

Lereszeljük a sajtot, hozzátesszük a vajat, az apróra vágott paradicsompaprikát és snidlinget, majd alaposan összekeverjük. A kiflit kettévágva rákenjük az elkészült krémet.

Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:

Energia: 201 kcal

Fehérje: 10,3 g

Zsír: 11,6 g

Szénhidrát: 14,0 g