Megújult a felnőtteknek szóló OKOSTÁNYÉR®

Megújult a felnőtteknek szóló OKOSTÁNYÉR®

A krónikus, nem fertőző betegségek elterjedése súlyos probléma hazánkban és világszerte. A megfelelő életmód követésével, amelybe beletartozik a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, a rendszeres fizikai aktivitás mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is, sok...

bővebben
A menopauza étrendi vonatkozásai

A menopauza étrendi vonatkozásai

A nemi hormonok már serdülőkortól hatást gyakorolnak a petefészkekre, és kialakul a menstruációs ciklus. Ez a körforgás kb. 50 éves korban ér véget, amikor a tüszők mennyisége csökken, de bizonyos betegségekben ez az időpont korábban is bekövetkezhet. A petefészkekben...

bővebben
Élelmi rostban gazdag táplálkozás a mikrobiom egyensúlyáért

Élelmi rostban gazdag táplálkozás a mikrobiom egyensúlyáért

Tudományosan igazolt tény, hogy az élelmi rostok fogyasztása összeköthető az emésztőrendszer egészségével és számos krónikus elváltozás megelőzésével. A rostdús étrend kulcsfontosságú mikrobiom egyensúlyának fenntartásában és az emésztőrendszer egészségének...

bővebben
A hazai superfoodok

A hazai superfoodok

A superfood megjelölés olyan élelmiszerekre vonatkozó marketing fogalom, amelyekről egyesek azt állítják - így fogalmaz az Oxford Dictionary - hogy tápanyagsűrűségük kiemelkedő, ebből adódik kivételes egészségügyi előnyük. Azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és...

bővebben
A koenzim-Q10 táplálkozástani jelentősége

A koenzim-Q10 táplálkozástani jelentősége

A WHO (World Health Organization) adatai szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések a világ vezető halálozási okai közé tartoznak. Ezek megelőzése és kezelése továbbra is nagy kihívást jelent az egészségügy számára, ezért szükség van új megoldásokra a terhek...

bővebben
Friss vagy fagyasztott? Az egyik jobb a másiknál?

Friss vagy fagyasztott? Az egyik jobb a másiknál?

Ahogy közelednek a hidegebb hónapok, előtérbe kerülnek a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, hisz szezonon kívül is szeretnénk őket fogyasztani. Fontos, hogy a téli hónapokban is fenntartsuk a szükséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk. De vajon a mirelit zöldségek...

bővebben
30 év 30+ recept az MDOSZ jubileumi receptjei

30 év 30+ recept az MDOSZ jubileumi receptjei

Dietetikusként hiszünk benne, hogy a táplálkozás, amellett hogy az egészség egyik alapeleme, egyben örömforrás is. Ahogy az étel, a főzés-sütés sem csak alapvető szükségletet elégít ki, de közösségteremtő és -építő ereje is van, legyen szó egy gyors hétköznapi...

bővebben
A mérleg számain túl – testünk jelzéseire hallgatva

A mérleg számain túl – testünk jelzéseire hallgatva

Az intuitív étkezés nem egy szigorú diéta,  arra helyezi a hangsúlyt, hogy az étellel és saját testünkkel megromlott kapcsolatunk helyreálljon,  megtanuljunk hallgatni testünk jelzéseire. Nem a testtömeg csökkentésre, hanem az egészséges életmód megvalósítására...

bővebben
Mire figyeljünk a bevásárláskor a koronavírus idején?

Mire figyeljünk a bevásárláskor a koronavírus idején?

Tervezés, szervezés - Cél, hogy minél ritkábban menjünk bevásárolni. Tervezzük meg legalább egy hétre, de akár két hétre is az étkezést, nézzük meg a hozzávalókat, számoljuk ki a család számára szükséges mennyiségeket. Írjunk bevásárlólistát!    ...

bővebben
Táplálkozás a koronavírus idején

Táplálkozás a koronavírus idején

Egészséges táplálkozással is támogassuk szervezetünk védekező rendszerét! Jelenleg nincs olyan csodanyersanyag vagy étel, ami megvéd a koronavírustól, de az egészséges táplálkozás, az immunrendszer támogatása, a higiénés szabályok betartása segít a megelőzésben. A...

bővebben