Egy a Nature tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a táplálkozási tanácsok nagy részét sajnos nem szakértők adják, ami igencsak veszélyes lehet.

 

 

 

 

A kutatók megvizsgálták a 100 legkeresettebb könyvet, amelyet testsúlycsökkentés és táplálkozás témában írtak. A súlycsökkentésen kívül 31 könyv ígérte, hogy tanácsaikkal számos betegség gyógyítható vagy megelőzhető, beleértve a cukorbetegséget, szívbetegséget, daganatos betegségeket és a demenciát, ezen eredmények elérése érdekében adott táplálkozási tanácsok azonban nagyon változatosak, könyvek között ellentmondásosak voltak.

A 83 szerző közül 33 rendelkezett diplomával, 28 orvos volt, 3 dietetikus, a többi alkotó sokféle foglalkozású, beleértve személyi edzőket, bloggereket és színészeket.

Az emberek egészségére veszélyes és káros, ha a táplálkozásukkal kapcsolatos kérdésekről nem szakértőktől informálódnak. Az adatokból jól látszik, hogy nagy igény van a megbízható, tudományosan megalapozott táplálkozási tanácsokra. A táplálkozástudomány szakértői pedig a dietetikusok.

Következő infografikáinkon látható miért érdemes dietetikus szakemberekhez fordulnunk táplálkozási tanácsokért:

Az első grafika azt mutatja be, hogy milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy valaki hiteles szakember lehessen:

A másodikon pedig az, hogy milyen egy dietetikus által végzett személyre szabott tanácsadás: