Vásároljunk okosan!
A mai modern világban, ahol minden élelmiszert igyekeznek a legjobban eladhatóvá és kívánatossá tenni, a tudatosság igazi kincsnek számít. Napról napra több és újabb, még nem ismert élelmiszereket, nyersanyagokat érhetünk el a boltok polcain, így még nehezebb eligazodnunk az élelmiszerek világában és megfelelő alapanyagot választani. Főként, ha még kezdők vagyunk az egészséges táplálkozás terén.
A következő vásárlási tippekkel szeretnénk segíteni az okos élelmiszer vásárlásban:
- Tervezzünk! Vásárlás előtt mindig gondoljuk végig, milyen alkalomra készülünk, milyen receptet szeretnénk életre kelteni és milyen alapanyagok szükségesek ehhez. Ha már egy kész listával érkezünk a vásárlás helyszínére, kisebb az esélye, hogy elcsábulunk egy olyan élelmiszer felé, amire igazából nincs is feltétlenül szükségünk. Mindig ellenőrizzük, hogy a listán az ajánlásnak megfelelően az összes élelmiszercsoportból szerepeljen nyersanyag. Vagyis rendszeresen kerüljön a kosarunkba friss zöldség és gyümölcs, teljes értékű gabonaféle (pl. teljes kiőrlésű kenyér vagy péksütemény), sovány tejtermék és húsféle.
- Együnk néhány falatot, mielőtt elindulunk vásárolni! A kelleténél több, és így nagyobb kalória tartalmú élelmiszert választunk, ha éhesen megyünk el vásárolni, mivel a vizuális és egyéb ingerek hatással vannak az étvágyunk kialakulására és növekedésére.
- Gondoljuk át a mennyiségeket! Csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi rövid időn belül el is fogy, így nem kell az energiaszükségletünket meghaladó mennyiséget elfogyasztanunk csak azért, mert nem szeretnénk, hogy az élelmiszer tönkremenjen.
- Olvassuk el a címkét! Tanulmányozzuk át az összetevők listáját, hogy minőségi, friss termékek kerüljenek a kosárba. Ha az évszaknak megfelelően kapható nyersanyagot választunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legtöbb értékes tápanyag jut be a szervezetünkbe.
- Az alapelvek elsajátítása után a tudatos vásárlás már a hétköznapok minden étkezésénél visszaköszönhet, és a napi rutinunk része lehet.