Hogyan készítsük el ételeinket okosan?

A magyar konyha számos lehetőséget kínál számunkra, hogy okosan készítsük el ételeinket a felhasználható alapanyagok végtelen tárházából, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei. A főzés során többféle eljárást alkalmazunk, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze.

  • Mindig egészséges, friss alapanyagokból készítsük ételeinket és alaposan mossuk meg azokat. A nyersen fogyasztandó zöldségeket, friss fűszernövényeket, gyümölcsöket lehetőleg bő sugarú, folyóvízben mossuk meg, hogy biztosan minden szennyeződést eltávolítsunk.

 

  • A zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket (kásának való gabonamagvak, köles, hajdina, kuszkusz), húsokat főzhetjük vízben, zöldség-, hús-, és halalaplében. A gőzben főzéssel (az alapanyag egy gőzölő edényben a forrásban lévő víz felett helyezkedik el) jobban megőrizhetjük a zöldségek vitamin- és ásványianyag tartalmát. Sokféle zöldséget főzhetünk gőzben, például brokkolit, sárgarépát, de még spárgát is.

 

  • Gyakran készítsük ételeinket párolással, amelyhez legfeljebb fél evőkanál növényi étolajat használjunk fel adagonként. Párolással készülhetnek a zöldségköretek, a zöldséges, gyümölcsös húsraguk, és a natúrszelet is.

 

  • Alkalmazzunk zsírtakarékos sütési módokat. A bundázott, bő zsírban sülteket (rántott hús, rántott zöldség, fasirt) elkészíthetjük a sütőben, tepsibe és sütőpapírra téve, néhány csepp étolajjal megspriccelve. A grillezés is zsírtakarékos technika, amelynél azonban ügyeljünk arra, hogy ne pirítsuk meg nagyon barnára a nyersanyagokat. A modern edénybevonatok (teflon, kerámia, stb.) lehetővé teszik, hogy zsiradék nélkül készítsük ételeinket. Alufóliában, sütőzacskóban, cserépedényben szintén zsiradék nélkül süthetünk halat, húst, zöldséget.

 

  • A magyar konyhában számtalan ételt (levesek, főzelékek, mártások) sűrítéssel készítünk. Sűrítési eljárások a rántás, hintés, habarás, saját anyaggal történő sűrítés, amelyeket érdemes zsírtakarékos alapanyaggal elkészíteni. Alkalmazzunk száraz rántást, azaz zsiradék nélkül pirítsuk a lisztet, vagy a rántásnál csak fél evőkanálnyi növényi étolajat tegyünk a liszthez. A habarást készíthetjük vízzel. A finom habaráshoz használjunk kefirt, joghurtot (pl. kefires tökfőzelék), csökkentett zsírtartalmú tejfölt (pl. tejfölös burgonyafőzelék). Hintéssel sűrítjük például a zöldborsófőzeléket, amelyet szintén csökkentett zsírtartalmú tejjel öntsünk fel.

 

  • A változatos ízeket, kevesebb sótartalom mellett aromás főzéssel, párolással érjük el. Aromásan főzhetünk citromos halat, vagy főtt rizs köretet (pl. fahéjjal). Aromás főzéssel készítjük el a gyümölcsleveseket, amelyeket fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítünk, de használhatunk az izgalmasabb ízek kedvéért például levendulát is. Aromásan párolhatjuk a húsokat, halakat intenzív aromájú zöldségekkel, fűszerekkel, gyümölcsökkel, például zöldborsóval, zellerrel, kakukkfűvel, lestyánnal, erdei gyümölcsökkel, ananásszal, datolyával, stb. Bátrak lehetünk a konyhában és az ízáthangolást is kipróbálhatjuk (a sós íz helyett édesebb vagy savanykásabb íz felé hangoljuk az ételeink ízét). Készítsük húsos, halas ételeinket édesen gyümölcsökkel, vagy savanykásan joghurttal, citromlével. Só nélkül is ízessé tehetjük a magvakat (pl. diót, kesudiót, szezámmagot) ha megpirítjuk azokat.

 

  • A rágás megőrzi fogaink egészségét. Ne főzzük túl puhára a zöldségeket, készítsük salátákat, amelyekhez a főzést igénylő zöldségeket éppen csak blansírozzuk meg (a forrásban lévő vízbe pár percre dobjuk a zöldséget).

 

  • Alacsonyabb zsír- és cukortartalmú desszertet készíthetünk többek között kevert tészta felhasználásával (palacsinta, muffin, stb.).