A superfood megjelölés olyan élelmiszerekre vonatkozó marketing fogalom, amelyekről egyesek azt állítják – így fogalmaz az Oxford Dictionary – hogy tápanyagsűrűségük kiemelkedő, ebből adódik kivételes egészségügyi előnyük. Azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem határozták meg a fogalmat, és a dietetikusok és táplálkozási szakemberek sem alkalmazzák tudományosan. A fogalom használata ártalmas lehet, mivel olykor a „superfoodoknak” tulajdonított hatások valótlannak bizonyulnak, és azok más táplálékokkal is pótolhatóak. Emellett a félrevezető információk miatt más élelmiszerek előnyei is háttérbe szorulnak, és a superfoodok felkapottsága negatív hatással lehet az ökoszisztémára és a helyi lakosságra is.

Az Európai Unió 2007-ben betiltotta a „szuperélelmiszer” fogalom használatát, amíg az adott termék egészség-nyereségre vonatkozó állításait tudományos kutatásokkal nem igazolják.

 

Mi tartozik globálisan a superfoodok közé?

Spirulina (alga), chia mag, goji bogyó, avokádó, lazac, quinoa, gránátalma, kókusz, kakaó, kendermag, gyömbér, szója, acai bogyó. Láthatjuk, hogy állati és növényi források egyaránt helyet kaptak a felsorolásban és ahány listát olvasunk, mindben lesz eltérés.

 

Superfoodok itthon:

Mivel a superfoodok halmaza tetszésünk szerint tartalmazhat szinte bármit, így minden jó minőségű hazai alapanyag, mint például állati eredetű ételek, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, olajos magvak és gabonafélék is viselhetnék a superfood címkét.

Hazai különlegességeink közé tartozik a Nagykun rizs, a Lajosmizsei citrom és a Becsehelyi kivi, mely utóbbi a téli saláták és smoothie-k tökéletes alapanyaga lehet. Néhány hazai alapanyag különlegességnek számít, például az ízük vagy a megjelenésük miatt, ezért ideális választások lehetnek a kuriózum és egzotikum iránt érdeklődőknek, vagy a nemzetközi superfoodok helyettesítésére. Ilyenek például a pisztráng, lenmag, csipkebogyó, homoktövis, aszalt szilva vagy a kékszőlő.

 A hazai „superfoodokban” összekapcsolódik az egészség- és környezettudatosság:

Ma már meggyőzően igazolt, hogy ökológiai válsággal küzdünk globálisan, így mielőtt valamit szuper jelzővel címkézünk fel, nem mérlegelhetünk csak táplálkozás-élettani szempontból, meg kell vizsgálnunk többek közt a fenntarthatóságot is. Nem elhanyagolható az élelmezés ilyen irányú szűrése, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadáért az élelmiszeripar felelős, melyben jelentős szerepet játszik az ellátási lánc és az élelmiszer hosszú utaztatása során szükségessé váló raktározás, csomagolás stb.

 Van-e a superfoodoknak mellékhatása? – Prooxidáció

Aminek hatása van, annak mellékhatása is lehet. A túlzott antioxidáns bevitel során érvényre juthat prooxidációs, azaz ártalmas képességük is, ezért fontos a mértékletesség. Jó hír azonban, hogy a természetes formában elfogyasztott növényi hatóanyaggal a túladagolás elkerülhető, fogyasztásuk jótékony és biztonságosa. Az egészséges táplálkozás segít a szervezet javító folyamatainak támogatásában, amelyek a szabadgyökök okozta civilizációs betegségek kiváltó okai lehetnek.

 A hazai superfoodokról és a témáról bővebben az egyik 2021-ben megjelent hírlevelünkben olvashat, mely a következő linken elérhető: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/05/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2021-05-hazai-superfoodok.pdf