A nemi hormonok már serdülőkortól hatást gyakorolnak a petefészkekre, és kialakul a menstruációs ciklus. Ez a körforgás kb. 50 éves korban ér véget, amikor a tüszők mennyisége csökken, de bizonyos betegségekben ez az időpont korábban is bekövetkezhet. A petefészkekben az idő előrehaladtával kevesebb tüsző érhető el, így az ösztrogén és progeszteron elveszítik fő forrásaikat és a női hormonszint csökkenni kezd. Ez a folyamat addig tart, míg a szervezet meg nem találja a maga új egyensúlyát és tartósan alacsony szintre csökken az ösztrogén. A rendszertelen ciklus fázisa és a hormonális változás kezdete, ez maga a menopauza kezdete, amit perimenopauzának hívunk.

 Hőhullám? Lássuk csak, mi is az:

Menopauza ideje alatt sok élettani folyamatban történik változás, a legjellemzőbbek a hőhullám és éjszakai izzadás, amelyeket vazomotorikus menopauza tüneteknek (VMS) nevezünk. A VMS külső jelei általában kipirulás és izzadás, míg belső tünetei a testhőmérséklet emelkedése. A hőhullám időtartama változó, akár 15 percen túl is eltartó jelenség lehet. A szervezet hőszabályozásának zavara okozza a VMS-t, melynek oka a hőszabályozó központ hibája. Az ösztrogénhiány csak egy tényező az egész folyamatban, amely lassan eltűnik az idősödéssel. A VMS lehet premenopauzában és akár 6-8 évig is eltart a menopauza után, míg a szervezet újra szabályozza magát.

Menopauzát segítő élelmi anyagok:

Egyetlen általános étrendi ajánlás nem létezik. Az ösztrogénhiányos állapotot fitoösztrogénekkel érdemes támogatni, amelyek a menopauzára jellemző megváltozott élettani helyzetet támogatni tudják.

A mediterrán vagy ázsiai étrend ajánlott, amelyben viszonylag kevés húst fogyasztanak, az étkezés alapját a szárazhüvelyesek – babok, lencsék, szója – képezik. Ezeknek az élelmi anyagoknak, főképp a szójának olyan jelentős fitoösztrogén tartalma van. A szójában kedvező hatással bíró izoflavon vegyületek találhatóak, ennek következtében a hőhullámok enyhítésében is szerepe lehet.

A homoktövis szintén értékes élelmiszer, amely hasonlóan a szójához, több oldalról támogatja a nők egészségét menopauza idején. A homoktövist már régóta használják a népi gyógyászatban, préselt levét immunerősítőszerként, míg a gyümölcs pépje és a magjából préselt olaj kiváló ómega-3, ómega-6, ómega-9 és ómega-7 forrás. Az ómega-7 egyszeresen telítetlen zsírsav elősegíti a bőr és a nyálkahártya egészségét, így javasolt a menopauzában előforduló hüvelyszárazság kezelésére. A homoktövis bármely készítménye jól beépíthető az egészséges étrendbe, és a szója, a lenmag, a napraforgóolaj és más növényi forrásokkal együtt csökkenthetik az ösztrogénhiány következtében kialakuló vérzsírértékek emelkedését.

A menopauzát támogató két kiemelt élelmi anyag (szója, homoktövis) mellett számtalan kedvező tulajdonsággal bíró élelmiszer van. Az OKOSTÁNYÉR® ajánlást követve, illetve azt kiegészítve az átgondolt étkezéssel segíthető a menopauza időszaka.

A változó kor csupán hormonális változást jelent, és nem betegséget. Az OKOSTÁNYÉR® 2021. évi felülvizsgálatát követően az új ajánlás olyan javaslatokkal bővült, amelyek a menopauza étrendjét is jól támogatják.

A menopauza étrendi vonatkozásairól bővebben olvashat hírlevelünkben, ahol recepteket is talál a témakörhöz kapcsolódóan: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2022/03/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2022-03-meopauza-etrendje.pdf