A krónikus, nem fertőző betegségek elterjedése súlyos probléma hazánkban és világszerte. A megfelelő életmód követésével, amelybe beletartozik a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, a rendszeres fizikai aktivitás mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is, sok esetben elkerülhető lenne a szív- és érrendszeri, daganatos betegségek, cukorbetegség és elhízás kialakulása és ezen betegségek okozta halálozás is csökkenthető lenne. A korszerű és közérthető táplálkozási ajánlásoknak kiemelt szerepe van a testi és lelki egészség megőrzésében.

A 2016-ban megjelent OKOSTÁNYÉR®, elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlását, egy tudományos evidenciákra alapozott, közérthető táplálkozási ajánlás, amely figyelembe veszi a hazai jogszabályokat, élelmiszer-választékot, hagyományokat és étkezési szokásokat. A táplálkozástudomány legfrissebb eredményeit is felhasználva, egy élelmiszeralapú megközelítésre épül, ami hatékonyabb a tápanyagalapú változatnál. Az alkalmazott „tányérmodell” szemléletesen mutatja be, élelmiszercsoportonként, hogy mi szerepeljen a tányérunkon egy nap leforgása alatt. Emellett tanácsokat ad az ételkészítéssel kapcsolatban, valamint hangsúlyozza az elengedhetetlen fizikai aktivitást is.

Az okostanyer.hu-n (https://www.okostanyer.hu/) elérhető receptek és háttéranyagok, mint például a „Vásároljunk okosan”, „Tippek házon kívüli étkezéshez”, további segítséget nyújtanak a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás gyakorlati megvalósításához.

A hazai táplálkozási ajánlás megújítására 2021-ben került sor. Az új OKOSTÁNYÉR® az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlásával jelent meg.

Újdonságok? Lássuk csak:

  • Az új ajánlás hangsúlyt fektet a fenntartható, környezettudatos táplálkozásra, javasolja a szezonális, kevésbé feldolgozott és hazai alapanyagok előnybe részesítését.
  • Kiemelésre került, hogy az egészséges táplálkozás több, mint az elfogyasztott étel, és hogy az étkezésben a mennyiség és a minőség egyaránt fontos.
  • Egyes élelmiszercsoportok hangsúlyosabbak lettek, mint például a hüvelyesek, olajos magvak. A javasolt fehérjeforrások között az állati eredetű termékek mellett a hüvelyesek és olajos magvak is megjelennek, amelyek ajánlott fogyasztási gyakorisága is bekerült az ajánlásba.
  • Az új OKOSTÁNYÉR®-ban a zöldség-gyümölcs ajánlott mennyisége napi 500 grammra emelkedett, és külön mennyiségi ajánlás született a zöldségek és a gyümölcsök kategóriájára vonatkozóan.
  • A vörös húsok és a feldolgozott húsipari termékek mennyiségi korlátozása is megjelent, valamint javaslatként a heti rendszerességű húsmentes nap ajánlása is szerepel.
  • A felülvizsgált OKOSTÁNYÉR®-ban a növényi italok a „tej és tejtermékek” kategórián belül kerülnek megemlítésre, ugyanakkor az ajánlásban is kiemelésre került, a növényi italokra folyadékalternatívaként kell gondolni, tápanyagtartalomban jelentősen eltérnek a tejtől, ezért helyettesítésére nem alkalmasak.

Tippek gyakorlati megvalósításhoz:

Hogyan ésszerűsíthetjük a húsok fogyasztását, és hogyan illeszthetjük be a napi 5 adag zöldség-gyümölcs mennyiségét az étrendünkbe? Néhány tipp a gyakorlati megvalósításhoz:

  • Csökkenthetjük a hús mennyiségét a megszokott ételeinkben, és helyettesíthetjük azokat zöldségekkel, így például készülhet zöldséges fasírt vagy a sárgarépás/vöröslencsés bolognai.
  • Hüvelyeseket használhatunk hús helyett, például lencse- vagy csicseriborsó-ragut készíthetünk körettel vagy rakott ételben.
  • A tojás teljes értékű fehérjeforrás, amelyet levesben vagy szendvicskrémként is használhatunk, helyettesítve a húst vagy a feldolgozott húsipari termékeket.

Ha minden étkezésünk tartalmaz zöldséget és/vagy gyümölcsöt, nem lesz nehéz elfogyasztani napi 500 grammot belőlük. A zöldségek mennyiségének növelése egyben segíti a húsfogyasztás csökkentését.

Az OKOSTÁNYÉR® ajánlásai alapján, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás megvalósítását segítő további gyakorlati tippeket, recepteket, 2022. év októberi hírlevelünkben olvashat, amely a következő linken elérhető: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2022/08/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2022-8-a-megujult-felnott-okosttanyer.pdf