Menü javaslatok – Ebédre
Zabpelyhes töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre:
- 2,5dkg zeller
- 4dkg vöröshagyma
- 40dkg tv paprika
- 16dkg paradicsompüré
- 2ek olaj
- 32dkg darált csirkemell
- 5dkg liszt
- 1 tojás
- 8dkg zabpehely
- ízlés szerint só, bors és cukor
- 50dkg főtt burgonya
Elkészítés:
A darálthússal összekeverjük a zabpelyhet, a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, majd alaposan összekeverjük. (A fűszereknek csak a kétharmadát használjuk fel a húshoz, mert a mártást is ezen fűszerekkel kell ízesíteni.) Amikor a húst elkészítettük, lazán beletöltjük a paprikákba, illetve személyenként még egy gombócot formázunk belőle. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A vízbe beletesszük a zellert, egy kevés sót és őrölt borsot. Ha a gombócok megpuhultak, ügyesen kiszedjük és melegen tartáshoz egy másik edénybe tesszük. A fennmaradt főzővízbe keverjük a paradicsompürét, majd világos rántással besűrítjük. Utóízesítjük cukorral, ha szükséges, sóval, és borssal, valamint színezzük a fűszerpaprikával. Megfelelő sűrűségűre hígítjuk és alaposan kiforraljuk. Tálalásnál a gombócokat visszatesszük a mártásba. Fél adag főtt burgonyával tálaljuk.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 586 kcal
- 28,6g fehérje
- 18g zsír
- 75,6g szénhidrát
Grillezett csirkecombfilé lecsós bulgurral
Hozzávalók 4 személyre:
- 4db csirkecombfilé
- 5 darab lecsópaprika
- 3 darab paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg bulgur
- olaj
- ízlés szerint só és bors
- pirospaprika
Elkészítés:
A hagymát vágjuk félbe, majd vékony csíkokra, a fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. A paprikát karikázzuk fel, a paradicsomot vágjuk cikkekbe. Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, tegyük rá a hagymát és pároljuk üvegesre. A tűzről lehúzva adjuk hozzá a fokhagymát, fűszerpaprikát és alaposan forgassuk össze. Adjuk hozzá a karikára vágott paprikát és tegyük vissza közepes lángon a tűzhelyre és fedő alatt pároljuk, amíg összeesik. Amikor a paprika összeesett, tegyük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá pirospaprikát, majd tegyük hozzá a bulgurt. Öntsük fel a bulgurhoz képest nagyjából kétszeres mennyiségű vízzel, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a bulgur meg nem puhul, ez nagyjából 12 perc. Nem biztos, hogy szükség lesz a kétszeres mennyiségű vízre, vegyük figyelembe mennyi levet enged a paradicsom és paprika. Miközben a lecsónk fő, grillezzük meg kevés olajon a kedvünk szerint fűszerezett csirkecomb filét és tálaljuk feltétként a lecsós bulgur mellé.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 351 kcal
- 28g fehérje
- 11g zsír
- 37g szénhidrát
Tavaszi vagdalt pogácsa csirkemellből basmati rizzsel
Hozzávalók 4 személyre
- 25dkg csirkemell
- 2dkg vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 8dkg teljes kiőrlésű zsemle
- 1 kisebb tojás
- 20ml olíva olaj a sütéshez
- só és bors ízlés szerint
- 1 csapott kiskanál fűszerpaprika
- 150g fagyasztott vegyes zöldség (sárgarépa, zöldborsó, petrezselyem gyökér)
- 4dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa vagy zabpehely
- 32dkg basmati rizs
- 20dkg fejes saláta
Elkészítés:
A vízbe áztatott és jól kinyomkodott zsemlét összedolgozzuk a darált hússal, a vegyes zöldséggel, a nyers tojással, a vöröshagymával és a zúzott fokhagymával. Fűszerezzük, sózzuk, majd vizes kézzel hosszúkás rudacskákat készítünk belőle, ezeket teljes kiőrlésű zsemlemorzsában megforgatjuk. A rudakat olajjal kikent tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Basmati rizzsel és friss salátával tálaljuk.
Tápanyagtartalom (adagonként):
- 560 kalória
- 25,5g fehérje
- 84g szénhidrát
- 13g zsír
Fetával töltött gombafejek
Hozzávalók 4 személyre
• 80dkg csiperkegomba
• 200g feta sajt (létezik már vegán feta sajt is, ha tejfehérje érzékenységünk van)
• 2 gerezd fokhagyma
• kevés olíva olaj a sütéshez
• só és bors ízlés szerint
• 1,5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A gombákat alaposan mossuk meg, majd távolítsuk el a szárát. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a gombafejeket és enyhén sózzuk, borsozzuk meg őket. A feta sajtot villával törjük össze apróra vágott petrezselyemmel és ízesítsük zúzott fokhagymával. Töltsük meg a gombafejeket a feta sajttal és spricceljük le őket egy kevés olíva olajjal és 200 fokon süssük őket nagyjából 20 percig.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
• 234 kcal
• 19g fehérje
• 13,5g zsír
• 9g szénhidrát
Kakukkfüves póréhagymaleves
Hozzávalók 4 személyre
• 2,5dkg póréhagyma
• 10ml olíva olaj
• 1dl natúr görög joghurt
• 0,5dl száraz fehérbor
• só, bors, kakukkfű ízlés szerint
• 6dl víz
• 4 kisebb szelet kovászolt kenyér
A póréhagymát vágjuk karikákra, és kevés sóval pároljuk meg az olívaolajon. Kevergessük folyamatosan, mert könnyen megkeseredik. Amikor már félig kész, dobjuk rá az összezúzott fokhagymát és a kakukkfüvet. Öntsük rá a bort és engedjük fel fél liter forró vízzel. Főzzük öt percig, majd óvatosan keverjük bele a joghurtot is. Fűszerezzük kevés sóval, borssal és kakukkfűvel. Pirított kenyér kockával a tetején tálaljuk.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
• 137 kcal
• 7,4g fehérje
• 4,5g zsír
• 17g szénhidrát
Fejtett bableves
Hozzávalók 4 személyre
- 3 gerezd fokhagyma
- 4dkg petrezselyemgyökér
- 20dkg szárazbab (téli időszakban mirelit, nyáron friss)
- 4dkg sárgarépa
- 2dkg vöröshagyma
- 2ek olaj
- 3dkg búzaliszt
- 1,2dl 12%-os tejföl
- 1tk fűszerpaprika
- 2db babérlevél
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Rátesszük a megmosott, átválogatott babot. Ízesítjük a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, és az apróra vágott petrezselyemmel. Kevés vizet aláöntve pároljuk. Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, apróra vágott zöldségeket, és tovább pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk, néhányszor átkeverjük. Amikor már majdnem megpuhult, felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és tovább főzzük. Végül habarással sűrítjük, és szükség szerint utóízesítjük.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 287 kalória
- 9g zsír
- 38g szénhidrát
- 13g fehérje
Előétel: Jércesaláta gazdagon
Hozzávalók 4 személyre ( a nyersanyagok mennyisége, már a tisztított állapotra vonatkozik):
20 dkg főtt jércemell
8 dkg cékla
4 dkg zeller
8 dkg narancs+ negyed narancs leve
2 dkg torma
80 ml görög joghurt
Fűszerek: fehérbors, gyömbér, só, ízlés szerint citromlé, porcukor, só
Elkészítés:
A főtt jércemellett csíkokra vágjuk. Hasonlóan szeleteljük a héjában főtt, megtisztított céklát, tisztított, megfőzött zellert is. Az így előkészített nyersanyagokat egy nagyobb tálban lazán összekeverjük az előre elkészített narancs-és citromlével, kevés sóval, reszelt tormával, fehérborssal, gyömbérrel ízesített görög joghurttal. Üvegkelyhekbe téve, céklával, narancsgerezddel díszítve tálaljuk.
Tápanyagtartalom (1 adag):
E: 108 kcal, F: 11,9 g, Zs:4,8 g Szh: 4,4 g
Második fogás: Tonhal aszalt szilvával burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre ( a nyersanyagok mennyisége, már a tisztított állapotra vonatkozik):
60 dkg Tonhal
2dl halalaplé
2 dkg margarin
10 dkg aszalt szilva
1,2dl tejföl (12%-os)
Fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, fehérbors, citrom( kezeletlen), só
Elkészítés:
Az aszalt szilvát langyos vízbe beáztatjuk. A szeletekre vágott halat megsózzuk és szűrt citromlével meglocsolva egy órán át pihentetjük. Ezután minden szeletbe belegöngölünk 1-2 szem kimagozott szilvát, s a szeleteket hústűvel összetűzve, margarinnal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, fehérborssal. A megmaradt szilvát rárakjuk. A halalaplevet tejföllel elkeverjük, enyhén sózzuk, reszelt citromhéjjal ízesítve a halszeletekre öntjük. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben kb .25 percig sütjük, majd az alufóliát levéve még 10 percig sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Tápanyagtartalom (1 adag) burgonyapüre nélkül:
E: 237 kcal, F: 19 g, Zs:9,9 g Szh: 17,7 g
Sült alma vaníliasodóval
Hozzávalók 4 személyre:
4 db alma
4 dkg dió vagy mandula
4 dkg baracklekvár
Vaníliasodó:
4 dl tej
4 dkg cukor
2 db tojás
1/4 csomag vaníliás pudingpor
vaníliarúd
A megmosott almák magházát eltávolítjuk, majd karalábévájóval kiszedjük. Az almahúst összekeverjük a darált dióval, baracklekvárral és az almák üregébe töltjük. Teflontepsibe állítva megsütjük. Közben elkészítjük a vaníliasodót.
A tejet felforraljuk a vaníliarúddal, közben a tojássárgáját kikeverjük a pudingporral, majd vékony sugárban hozzáadjuk a forró tejet, és takaréklángon besűrítjük. Levesszük a tűzről és a kemény habbá vert tojásfehérjéhez öntve néhány percig tovább keverjük.
Az elkészült sült almát kistányérra, vagy üvegtálba tesszük és mellé öntjük a vaníliasodót.
Tápanyagtartalom (1 adag):
E:260 kcal, F:8 g, Zs: 12g Szh: 36 g
Indiai vöröslencseleves
Hozzávalók (4 főre):
- 200 g vöröslencse
- 150 g sárgarépa
- 15 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g sűrített paradicsom
- 10 ml növényi olaj
- Curry fűszerkeverék, só
Elkészítés:
- A vöröshagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és apróra felkockázzuk.
- Növényi olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzányomjuk a fokhagymákat.
- Miután kicsit pirultak, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a sárgarépát és a megmosott vöröslencsét.
- Curry porral fűszerezzük ízlés szerint sózzuk, majd vízzel felöntjük. Fedő alatt főzzük, amíg a vöröslencse és a répa megpuhul (a vöröslencse kevesebb főzési időt igényel, és előáztatásra sincs szükség!).
- Friss petrezselyemmel szórva tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 220 kcal Fehérje: 13 g Zsír: 4,5 g Szénhidrát: 33,6 g
Busafilé póréhagymamártással és sütőben sült céklás édesburgonyával
Hozzávalók (4 főre):
Busafilé roston
- 600 g busafilé
- 10 ml növényi olaj
- ½ citrom leve
- só, bors
Póréhagymamártás
- 100 g póréhagyma
- 10 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 ml főzőtejszín
- só, fehérbors
Sütőben sült céklás édesburgonya
- 400 g cékla
- 400 g édesburgonya
- 200 ml zöldségalaplé
- 10 ml növényi olaj
- só, rozmaring, kakukkfű
Elkészítés:
- Az édesburgonyát és a céklát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk. Tepsire helyezve meglocsoljuk növényi olajjal, fűszerezzük sóval, rozmaringgal és kakukkfűvel. 185 fokon először a céklát tegyük be a sütőbe, majd 20 perc után tegyük hozzá az édesburgonyát is további 30 percre.
- A póréhagymát felkarikázzuk, majd egy kis vízben megpuhítjuk. Meghintjük teljes kiőrlésű liszttel, pirítjuk kicsit, majd felöntjük a zöldségalaplével. Kevergessük amíg be nem sűrűsödik. Ízesítsük ízlés szerint sóval és fehérborssal. Végül tejszín hozzáadásával érjük el a krémes állagot.
- A busafilé mindkét oldalát besózzuk, majd növényi olajon megpirítjuk. Az elkészült filére ráfacsarjuk a citromlevet.
- Végül a filére helyezzük a mártást és az édesburgonyás-céklás körettel tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 340 kcal Fehérje: 31 g Zsír: 9,5 g Szénhidrát: 30 g
Téli fűszeres körteleves
Aszalt szilvával töltött pulykamell kelbimbóval és burgonyasalátával
Hozzávalók (4 főre):
- 500 g körte
- 150 g alma
- 2 dl főzőtejszín
- 10 g keményítő
- 50 g cukor
- ½ citrom leve
- 1 rúd fahéj
- Szegfűszeg
A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd nagyobb kockákra daraboljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat. Ezután hozzáadjuk a cukrot, rúd fahéjat és ízlés szerint szegfűszeget. Mikor megpuhultak a gyümölcsök, egy kis tálban a kimért keményítőhöz lassan adagolunk a főzőléből, amíg a keményítő feloldódik. Ezután hozzáöntjük a leveshez, majd a tejszínt is hozzáadjuk. Miután besűrűsödött, belefacsarunk fél citrom levét és kivesszük a rúd fahéjat. Melegen tálalható.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 223,5 kcal
Fehérje: 2,3 g
Zsír: 8,5 g
Szénhidrát: 33,8 g
Aszalt szilvával töltött pulykamell kelbimbóval és burgonyasalátával
Hozzávalók (4 főre):
- 800 g pulykamellfilé
- 150 g aszalt szilva
- 500 g kelbimbó
- 400 g burgonya
- 3,5 dl görög joghurt
- 25 g lilahagyma
- 25 ml növényi olaj
- 5 g mustár
- szerecsendió
- só, fehérbors
Aszalt szilvával töltött pulykamell
A pulykamellfilét szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk. Sózzuk-borsozzuk, majd ráhelyezzük az aszalt szilvákat úgy, hogy utána kényelmesen fel tudjuk tekerni. Hústűvel összetűzzük a megtöltött húsokat. Egy tűzálló tepsibe beletesszük a felgöngyölt húsokat, kis vizet aláöntünk, majd alufóliával lefedett tepsiben 190 fokon 30 percig sütjük, végül fóliát eltávolítva további 10 percig hogy megpiruljon.
Görög joghurtos burgonyasaláta
A burgonyát megmossuk, majd héjában puhára főzzük. Ezalatt a lilahagymát felaprítjuk. A görög joghurtot elkeverjük a mustárral, csipet sóval és fehérborssal. Miután megfőtt a krumpli meghámozzuk, és kockára vágjuk, majd tálban hozzáadjuk az ízesített görög joghurtot és a lilahagymát. Tegyük be a hűtőre 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Sütőben sült kelbimbó
A kelbimbókat mossuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót, majd a növényi olajjal alaposan keverjük össze. Egyenletesen terítsük el egy tepsiben, és tegyük be 180 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg megpirulnak.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 562 kcal
Fehérje: 59 g
Zsír: 13 g
Szénhidrát: 48 g
Édesburgonya gnocchi tejszínes gombamártással
Almás-vaníliapudingos palacsinta
Édesburgonya gnocchi tejszínes gombamártással
Hozzávalók (4 főre):
- 25 dkg édesburgonya (főtt, áttört)
- 10 dkg búzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 db tojás
- só, bors
- A batátát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd sós vízbe puhára főzzük
- A megfőtt, áttört langyos batátához hozzáadjuk a tojást, a lisztet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd egynemű tésztává gyúrjuk.
- A tésztát harmadoljuk, és rudakká nyújtjuk.
- Ujjnyi széles szeletekre vágjuk, egy villát belisztezünk, és a kis gnocchikat végig sodorjuk rajta, hogy mélyedés keletkezzen.
- Forró, sós vízben kifőzzük. Egyszerre ne tegyünk sokat a vízbe, hogy legyen helyük főni. Ha feljött a víz felszínére, kiszedhető. Pár perc alatt megfő!
Tejszínes gombamártás
Hozzávalók (4 főre):
- 25 dkg csiperkegomba
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl főzőtejszín
- 10 ml növényi olaj
- 15 g póréhagyma
- só, bors, zsálya, rozmaring, kakukkfű
- A gombát megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.
- Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott póréhagymát. Hozzáadjuk a gombát, 1-2 percig sütjük, megszórjuk zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk.
- A gomba engedni fog egy kis levet, abban pároljuk kb. 10 percig, lefedve.
- Ezután hozzámelegítjük a tejszínt, és összeforraljuk. Ha nem találjuk elég szószosnak, a gnocchi főzővizéből adhatunk hozzá.
- Az elkészült gnocchira öntsük rá a gombamártást és tálaljuk friss zöldfűszerekkel megszórva.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 351 kcal
Fehérje: 13,7 g
Zsír: 10,6 g
Szénhidrát: 50 g
Almás-vaníliapudingos palacsinta
Hozzávalók (~10 db palacsintához):
Palacsinta
- 10 dkg grahamliszt
- 10 dkg búzafinomliszt
- 2 dl tej (1,5%)
- 5 ml növényi olaj
- 2 db tojás
- 5 g cukor
- szódavíz szükség szerint
- A kétfajta lisztből, tejből, tojásból, cukorból, csipetnyi sóval, olajjal és szükség szerinti mennyiségű szódavízzel palacsinta tésztát készítünk.
- Teflon serpenyőben mérsékelt tűznél világos palacsintákat sütünk belőle.
Almatöltelék
- 25 dkg alma (~ 3 közepes db)
- fahéj
- citromlé
- Az almákat megmossuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- A lereszelt almát ízlés szerint fahéjjal megszórjuk és citromlevet adunk hozzá
Vaníliapuding
- 350 ml tej
- 25 g pudingpor
- 10 g cukor
- A pudingport és a cukrot keverjük össze, majd lassan öntsük hozzá a tejet és keverjük csomómentesre
- Lassú tűzön főzzünk belőle sűrű pudingot
- Tegyük félre, hogy kihűljön
- Végül töltsük meg az almás töltelékkel a palacsintát, hajtogassuk össze és öntsük le vaníliapudinggal.
Ezt a desszertet érdemes inkább uzsonnára időzíteni, hiszen az édesburgonya gnocchi tejszínes gombamártással sokak számára elegendő ebédre egy leves kíséretében. Természetesen az almás palacsinta vaníliapuding nélkül is tökéletes.
Egy adag (~ 1 palacsinta) energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 195,7 kcal
Fehérje: 7,6 g
Zsír: 3,8 g
Szénhidrát: 34 g
Kapros töltött tök
Szilvás galette
__________________________
Kapros töltött tök
Hozzávalók (4 főre):
– 1 kg főzőtök
– 300 g sovány sertés darált hús
– 100 g hántolt árpa
– 1 db vöröshagyma
– 10 ml étolaj
– 150 g edami sajt
– 1 csokor kapor
– só, bors, fűszerpaprika
A tököt meghámozzuk, félbe vágjuk és belsejét kikaparjuk. A megmosott árpát háromszoros
mennyiségű vízben feltesszük főni, miután felszívta a vizet lefedve hagyjuk.
Az étolajon megpirítjuk a vöröshagymát és a darált húst. Sóval, borssal és fűszerpaprikával
megszórjuk, majd hozzáadjuk az elkészült árpát. Végül a friss kaprot felaprítjuk és hozzákeverjük a
töltelékhez. A tököt megtöltjük a keverékkel. 190 fokos sütőben majdnem készre sütjük. A végén a
tetejére sajtot reszelünk a sajt pirulásáig sütjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 461 kcal
Fehérje: 33 g
Zsír: 19,5 g
Szénhidrát: 38 g
Szilvás galette
Hozzávalók (~ 6 szelet)
– 6 db szilva
– 100 g búzafinomliszt
– 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
– 50 g teavaj
– 50 ml növényi olaj
– 2 db tojás
– 50 g kristálycukor (+ 1 evőkanálnyi a töltelékhez)
– vaníliaaroma
– reszelt citromhéj
A szilvákat megtisztítjuk és félbe vágjuk. Egy tálban összekeverjük fahéjjal, egy evőkanál cukorral és
pár csepp vaníliaaromával.
A kétfajta lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, citromhéjat, a hideg vajat és a növényi
olajat, valamint egy egész tojást. Alaposan összegyúrjuk és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A pihentetés után pizza formára nyújtjuk, 3-4 mm vastagságra. A tészta közepére halmozzuk a
szilvákat úgy, hogy kb. 5 cm maradjon a szélétől mérve. Ezután a szélét felhajtjuk a töltelék felé, és
lekenjük tojással. 180 fokos sütőben 35-45 percig sütjük.
Egy adag (~ 1 szelet) energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 328 kcal
Fehérje: 6,4 g
Zsír: 17 g
Szénhidrát: 36 g
Sütőtökkrémleves tökmaggal
Sült tőkehalfilé
Spenóttal töltött burgonya
Sütőtökkrémleves tökmaggal
Hozzávalók (4 főre):
400g sütőtök
40g vöröshagyma
8g fokhagyma
20g napraforgóolaj
180ml főzőtejszín
só, bors, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió
60g pörkölt tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt kockára vágjuk. Egy lábasban olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a sütőtököt, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérrel majd felengedjük vízzel. Miután puhára főtt a sütőtök, levesszük a „tűzről”majd botmixerrel pürésítjük (turmixgépben is lehet). Ezután visszatesszük melegedni, felöntjük a tejszínnel, várjuk meg, hogy elkezdjen forrni és akkor el is készült. Tálalás előtt szórjuk meg pirított tökmaggal.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia:303 kcal
Fehérje: 8,4 g
Zsír: 20,6g
Szénhidrát: 20,6g
Sült tőkehalfilé
Spenóttal töltött burgonya
Hozzávalók (4 főre):
600g tőkehalfilé
20g napraforgóolaj
só, tárkony, kakukkfű
800g burgonya
400g fagyasztott spenót (paraj)
120g félzsíros sajt (óvári)
200ml 1,5%-os tehéntej
25g napraforgóolaj
8g fokhagyma
só, bors, citromlé
A fagyasztott tőkehalfilét felengedjük, leöntjük a levét, majd besózzuk. Az így keletkezett levet is leöntjük róla, majd meglocsoljuk a citromlével, ízesítjük tárkonnyal és kakukkfűvel. Egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a halat.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, átfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a spenótot, és összesütjük. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és a közepét üregesre vájjuk. A kivágott darabkákat összetörjük, hozzákeverjük a tejet, ízesítjük sóval, borssal és ízlés szerint citromlevet adunk hozzá, majd belekeverjük a spenótot. A masszával megtöltjük a burgonyát, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg picit megpirul rajta a sajt.
A sült hal mellé köretként tálaljuk a spenóttal töltött burgonyát.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 549kcal
Fehérje: 44,6g
Zsír:19 g
Szénhidrát: 48,2g
Sült csirkemell tejszínes brokkolival és bulgurral
Almás vaníliapuding zabpehellyel
Sült csirkemell tejszínes brokkolival és bulgurral
Hozzávalók 4 főre:
400 g csirkemell
800 g brokkoli
2 dl főzőtejszín
320 g bulgur
kevés só
ízlés szerint majoránna
40g olaj
Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, ízesítjük kevés sóval, majoránnával és kevés olajon megsütjük egy serpenyőben. Miközben sül elkészítjük a brokkolit és a bulgurt. A brokkolit kevés olajon, kevés vízzel puhára pároljuk, közben enyhén sózzuk, mielőtt teljesen megpuhulna, ráöntjük a főzőtejszínt. A bulgurt pici olajon átpirítjuk, enyhén sózzuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és puhára pároljuk. A megsült csirkemellet bulgurral és tejszínes brokkolival tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 609kcal
Fehérje: 43g
Zsír: 20g
Szénhidrát: 67g
Almás vaníliapuding zabpehellyel
Hozzávalók 4 főre:
400g alma
600ml 1,5% zsírtartalmú tej
40g vaníliás pudingpor
20g cukor
80g zabpehely
Elkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük (pár szeletet hagyjuk díszítésre). A tejet csomómentesre keverjük a pudingporral, majd felforraljuk és keverés közben besűrítjük. Hozzákeverjük a reszelt almát, és még pár percig kevergetve forraljuk, kevés cukorral ízesítjük. Egy serpenyőben picit megpirítjuk a zabpelyhet. Tálkákba adagoljuk a pudingot, rászórjuk a pirított zabpelyhet és almaszeletekkel díszítjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 237 kcal
Fehérje: 8g
Zsír: 4g
Szénhidrát: 41 g
Szilvakrémleves
Töltött cukkini barna rizzsel, kapormártással
Szilvakrémleves
Hozzávalók (4 főre):
320g szilva
120g főzőtejszín
80g aszalt szilva
40g citrom
40g búzaliszt
12g cukor
1,2g fahéj
Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk és kockára vágjuk, az aszalt szilvát vízbe beáztatjuk. A fűszerekkel, kevés cukorral és a reszelt citromhéjjal ízesített vízben a szilvát megfőzzük és tejszínes habarással besűrítjük. A levest mixerrel pépesítjük és az aszalt szilvát beletéve tálaljuk. Cukor helyett édesítőszerrel is készíthető.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 191 kcal
Fehérje: 3,4g
Zsír: 5,1g
Szénhidrát: 31g
Töltött cukkini barna rizzsel, kapormártással
Hozzávalók (4 főre):
1000g cukkíni
320g darált pulykahús
140g barnarizs
30g tojás
30g napraforgóolaj
20g vöröshagyma
5g só
4g fűszerpaprika
feketebors
bazsalikom
Elkészítés:
Az olajon a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük. Ameddig készül, kevés sóval feltesszük főni a rizst. Amikor megpuhult a hús és megfőtt a rizs összekeverjük őket a tojással. Alaposan összedolgozzuk, és beletöltjük a kettévágott kivájt, enyhén megsózott cukkínikbe. Közepesen meleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Kapormártás
Hozzávalók (4 főre):
120g tejföl, 12%-os
44g búzaliszt
28g kapor
24g napraforgóolaj
20g vöröshagyma
1,5g jódozott só
Elkészítés:
A kaprot megmossuk apróra vágjuk. Az olajon átfuttatjuk a kaprot, felöntjük vízzel, sózzuk, kevés ideig főzzük. A tejfölből, lisztből víz hozzáadásával habarást készítünk. Hozzáöntjük a kaporhoz, és felforraljuk.
A töltött cukkinit a kapormártással leöntve tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 567kcal
Fehérje: 26g
Zsír: 27g
Szénhidrát: 54g
Árpagyöngyleves
Baromfivagdalt
Zöldbabfőzelék
Gyümölcskehely tökmaggal
Árpagyöngyleves
Hozzávalók 4 főre
40 g árpagyöngy
10 g vöröshagyma
140 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
80 g zeller
100 g burgonya
100 g csiperkegomba
5 g petrezselyemzöld
2 g só
2 g bors
2 g szerecsendió
40 ml napraforgó étolaj
Elkészítés
A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt és az adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntve főzzük. Az árpagyöngyöt addig főzzük, ameddig el nem kezd puhulni, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a körülbelül 2 cm élhosszúságúra vágott zellert és burgonyát, valamint a felkarikázott gombát. A levest sóval, borssal, szerecsendióval és a petrezselyemzöld felével ízesítjük, és addig főzzük, ameddig az alapanyagok meg nem puhultak. Tálalás előtt finomra vágott friss petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 183 kcal
Zsír: 9,6 g
– amelyből telített zsírsavak: 1,2 g
Szénhidrát: 19,5 g
– amelyből cukrok: 5,6 g
Rost: 5,3 g
Fehérje: 4,2 g
Só: 0,67 g
Baromfivagdalt zöldbabfőzelékkel
Hozzávalók 4 főre
Baromfivagdalt
250 g darált pulykahús
1 db tojás
30 g zsemlemorzsa
2-3 gerezd fokhagyma
60 g vöröshagyma
30 ml napraforgó étolaj
2 g fűszerpaprika
2 g bors
2 g só
5 g petrezselyemzöld
Zöldbabfőzelék
800 g zöldbab
20 ml napraforgó étolaj
50 g liszt
60 g vöröshagyma
2 g fűszerpaprika
1-2 gerezd fokhagyma
5 g petrezselyemzöld
120 g 12%-os tejföl
10 g ételecet
2 g só
Elkészítés
Baromfivagdalt
A darált pulykahúst a fűszerekkel, az egész tojással, a reszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és kevés zsemlemorzsával összegyúrjuk. Egy tepsit alufóliával kibélelünk. Olajjal megpermetezzük az alufólia felületét és rúd alakúra formázzuk a húsos masszát, majd 190 fokos sütőben alufóliával lefedve 50 percig, majd az alufólia eltávolítása után még 20 percig sütjük.
Zöldbabfőzelék
A megtisztított zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, fokhagymával ízesített magyaros rántással sűrítjük. A rántáshoz az olajat felhevítjük, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. A hagymát megszórjuk liszttel és zsemleszínűre pirítjuk. Tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymát, valamint a petrezselyemzöldet. Felengedjük hideg vízzel és csomómentesre keverjük. A rántást hozzáadjuk a zöldbabhoz és 15-20 percig főzzük. A tejfölt hozzámelegítjük és a főzelékhez adjuk. Ecettel és frissen vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 438 kcal
Zsír: 22,5 g
– amelyből telített zsírsavak: 5,4 g
Szénhidrát: 34,5 g
– amelyből cukrok: 11,8 g
Rost: 5,9 g
Fehérje: 23,4 g
Só: 1,3 g
Gyümölcskehely tökmaggal
Hozzávalók 4 főre
120 g tökmag
80 g körte
80 g alma
80 g narancs
80 g banán
4 szál mentalevél
1 db citrom
Elkészítés
A megtisztított gyümölcsöket felszeleteljük, fagylaltos kelyhekbe halmozzuk. A tetejüket citrom facsart levével meglocsoljuk és tökmagot szórunk rá. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 231 kcal
Zsír: 15,7 g
– amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 11,4 g
– amelyből cukrok: 10,3 g
Rost: 1,8 g
Fehérje: 10,7 g
Só: 0,02 g
Hagymaleves
Vadas marha
Teljes kiőrlésű spagetti
Hagymaleves
Hozzávalók 4 főre
350 g vöröshagyma
25 g margarin
1,5 l húsleves alap
3 dl 1,5%-os tej
50 g liszt
2 g kakukkfű
2 g bors
Elkészítés
A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, majd a megolvasztott margarinon átfuttatjuk. Felöntjük tejjel és húsleves alappal. Ízesítjük borssal és kakukkfűvel. A levest addig főzzük, ameddig a vöröshagyma meg nem puhul.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 179 kcal
Zsír: 6 g
– amelyből telített zsírsavak: 2 g
Szénhidrát: 22,7 g
– amelyből cukrok: 12,5 g
Rost: 4,5 g
Fehérje: 8 g
Só: 0,7 g
Vadas marha teljes kiőrlésű spagettivel
Hozzávalók 4 főre
Vadas marha
400 g marhahús
25 ml napraforgó étolaj
25 g liszt
80 g tejföl 12%-os
150 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
100 g vöröshagyma
20 g mustár
5 g kristálycukor
0,5 db citrom
2 g őrölt bors
4 g babérlevél
4 g boróka bogyó
Teljes kiőrlésű spagetti
320 g teljes kiőrlésű száraztészta
10 ml napraforgó étolaj
Elkészítés
Vadas marha
Az egészben hagyott marhahúst megtisztítjuk és őrölt borssal bedörzsöljük. Felmelegített olajban minden oldalát megsütjük, majd áttesszük egy mély tepsibe. A visszamaradt olajban karamellizáljuk a cukrot, összepirítjuk a karikára vágott vöröshagymával, sárgarépával, petrezselyemgyökérrel. Hozzáadjuk a babérlevelet, a boróka bogyót és a vékonyan lehámozott citromhéjat és felengedjük vízzel. Fölforraljuk és az egészet az elősütött húsra öntjük. Előmelegített sütőben, letakarva, 2-3 órán keresztül pároljuk, időnként megforgatjuk. Amikor a hús megpuhult 10-15 perc pihentetés után rostjaira merőlegesen felszeleteljük. A visszamaradt párolóléből eltávolítjuk a babérlevelet és a citromhéjat, majd az egészet robotgéppel pürésítjük. A tűzre visszatéve felforraljuk, miközben a lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük. Az elkészült habarást hozzámelegítjük az ételhez és állandó kevergetés mellett behabarjuk. A mártást citromlével, mustárral, kevés borssal utóízesítjük.
Spagetti
A száraztésztát forrásban lévő vízben megfőzzük. Amikor a tészta megpuhult, leszűrjük és kevés olajjal összekeverjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 685 kcal
Zsír: 31,5 g
– amelyből telített zsírsavak: 9,8 g
Szénhidrát: 70,5 g
– amelyből cukrok: 6,4 g
Rost: 7,4 g
Fehérje: 28,6 g
Só: 0,5 g
Brokkolikrémleves
Paradicsommal grillezett csirkemell
Burgonyapüré
Lilakáposzta saláta
Brokkolikrémleves
Hozzávalók 4 főre
25 g margarin
80 g vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
400 g brokkoli
4 dl főzőtejszín 10%-os
2 g szerecsendió
2 g bors
2 g só
Elkészítés
A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk és a zúzott fokhagymával együtt a megolvasztott margarinon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. A brokkolit sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Amikor a brokkoli megfőtt botmixerrel pürésítjük és tejszínnel besűrítjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 175 kcal
Zsír: 14,8 g
– amelyből telített zsírsavak: 6,9 g
Szénhidrát: 5,7 g
– amelyből cukrok: 5,1 g
Rost: 3,8 g
Fehérje: 4,6 g
Só: 0,6 g
Paradicsommal sült csirkemell burgonyapürével
és lilakáposzta salátával
Hozzávalók 4 főre
Paradicsommal sült csirkemell
400 g csirkemell
250 g paradicsom
100 g trappista sajt
2 g petrezselyemzöld
2 g rozmaring
2 g kakukkfű
2 g bors
Burgonyapüré
1000 g burgonya
3 dl 1,5%-os tej
40 g margarin
2 g só
Vöröskáposzta saláta
400 g vöröskáposzta
40 g vöröshagyma
10 g ecet
15 g cukor
1 g köménymag
Elkészítés
Paradicsommal sült csirkemell
A megtisztított szeletekre vágott csirkemelleket befűszerezzük és egy alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük. A csirkemellek tetejére szeletelt paradicsomot és reszelt sajtot teszünk. 180 fokos sütőben 40 percig lefedve sütjük, majd az alufóliát eltávolítva további 10 percig sütjük.
Burgonyapüré
A megtisztított kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, margarint és tejet adunk hozzá, majd burgonyanyomóval áttörjük.
Lilakáposzta saláta
A megtisztított vöröshagymát és káposztát lereszeljük. Cukorból, köménymagból és ecetből kevés víz hozzáadásával páclevet készítünk, és a káposztára öntjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érleljük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 654 kcal
Zsír: 25 g
– amelyből telített zsírsavak: 7,8 g
Szénhidrát: 64,9 g
– amelyből cukrok: 9,6 g
Rost: 10,8 g
Fehérje: 40,6 g
Só: 1,4 g
Tárkonyos pulykaraguleves gyöngybabbal
Hajdinás rakott karfiol
Erdei gyümölcsös túrókrém
Tárkonyos pulykaraguleves gyöngybabbal
Hozzávalók 4 főre
240 g pulykacomb
160 g gyöngybab
100 g vöröshagyma
300 g sárgarépa
2 g só
2 g őrölt fehérbors
4 g tárkony
2 g majoránna
5 g petrezselyemzöld
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 db babérlevél
30 g liszt
100 g tejföl 12%-os
20 ml napraforgó étolaj
Elkészítés
Tárkonyos pulykaragu leves gyöngybabbal
A gyöngybabot pár órán keresztül hideg vízben áztatjuk. A pulykacombfilét apró kockára vágjuk. Kevés felhevített olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a pulykahúst és fűszerezzük. Beletesszük a babot és adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Amikor a leves felfőtt, hozzáadjuk a megtisztított apró kockára vágott sárgarépát és készre főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel és fokozatosan hozzámelegítjük a leveshez. Ehhez a művelethez érdemes egy nagyméretű edényt választani, amiben a liszttel elkevert tejföl van. Merőkanalanként folyamatosan adagoljuk hozzá a meleg levest és csomómentesre keverjük. Amikor a habarás hőmérséklete megközelítőleg a leves hőmérsékletével azonos, akkor hozzáadjuk a leveshez. Az elkészült ételt friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 346 kcal
Zsír: 10 g
– amelyből telített zsírsavak: 2,9 g
Szénhidrát: 38,5 g
– amelyből cukrok: 9,7 g
Rost: 13,9 g
Fehérje: 24,4 g
Só: 0,9
Hajdinás rakott karfiol
Hozzávalók 4 főre
Hajdinás rakott karfiol
2 dl kefir
100 g pritamin paprika
800 g karfiol
3-4 gerezd fokhagyma
20 ml napraforgó étolaj
250 g hajdina
2 g só
3 g őrölt fehér bors
5 g petrezselyemlevél
Elkészítés
Hajdinás rakott karfiol
A karfiolt enyhén sózott vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük. A hajdinát olajon lepirítva a párolt rizshez hasonlóan kétszeres mennyiségű vízzel megpároljuk. Felöntéskor – ízesítő anyagként- kevés reszelt fokhagymát és felkockázott pritamin paprikát adunk hozzá. Egy kiolajozott tepsi aljára egy sor hajdinát terítünk, majd egy sor karfiolt. Ezt meglocsoljuk a kefir felével. Újabb hajdina és karfiol sort követően az egészet meglocsoljuk kefirrel. 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 341 kcal
Zsír: 6,5 g
– amelyből telített zsírsavak: 0,8 g
Szénhidrát: 57,2 g
– amelyből cukrok: 10,6 g
Rost: 8,9 g
Fehérje: 13,1 g
Só: 0,7 g
Erdei gyümölcsös túrókrém
Hozzávalók 4 főre
200 g málna
100 g szamóca
100 g áfonya
240 g sovány túró
50 g méz
200 ml natúr zsírszegény joghurt
Elkészítés
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a joghurtot és a megtisztított gyümölcsöket. A desszertet mézzel édesítjük és behűtve tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 153 kcal
Zsír: 0,8 g
– amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 24,1 g
– amelyből cukrok: 14 g
Rost: 4,1 g
Fehérje: 11,2 g
Só: 0,2 g
Zöldségleves
Roston sült harcsafilé
Párolt köles
Spenótlevelek
Fokhagymamártás
Zöldségleves
Hozzávalók 4 főre
100 g sárgarépa
100 g zeller
80 g petrezselyemgyökér
100 g karalábé
80 g zöldborsó
20 ml napraforgó étolaj
2 g bors
5 g petrezselyemzöld
5 g zellerlevél
2 g gyömbér
2 g só
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket az olajon átfuttatjuk, majd megszórjuk sóval, borssal, gyömbérrel. Adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, és addig főzzük, ameddig a zöldségek puhulni nem kezdenek. Ekkor zöldborsót adunk a leveshez és addig főzzük ameddig a zöldségek teljesen meg nem puhultak. Az elkészült levest friss petrezselyemzölddel és zellerzölddel megszórva tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 99 kcal
Zsír: 4,9 g
– amelyből telített zsírsavak: 0,5 g
Szénhidrát: 10,4 g
– amelyből cukrok: 6,4 g
Rost: 4,5 g
Fehérje: 3 g
Só: 0,7 g
Roston sült harcsafilé párolt kölessel, spenótlevelekkel
és fokhagymamártással
Hozzávalók 4 főre
Roston sült harcsafilé
400 g harcsafilé 1 db citrom 40 ml napraforgó étolaj 2 g só 2 g bors
|
Spenótlevek 400 g bébi spenót
|
Párolt köles 200 g köles 20 ml napraforgó étolaj 2 g só 5 g petrezselyemzöld
|
Fokhagymamártás 200 g fokhagyma 50 g margarin 40 g liszt 8 dl 10%-os tejszín 1 g só 4 g őrölt fehérbors 2 g szerecsendió |
Elkészítés
Roston sült harcsafilé
A megtisztított, kifilézett, felszeletelt halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk. Vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük és 170 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.
Spenótlevelek
A spenótleveleket megmossuk és eltávolítjuk a sérült részeket, majd tányérra halmozzuk.
Párolt köles
A kölest kevés olajon átfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük, amikor elkészült finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Fokhagymamártás
A zúzott fokhagymát felhevített margarinon átfuttatjuk, majd meghintjük liszttel és tejszínnel felöntjük. Addig melegítjük, ameddig a mártás be nem sűrűsödik. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 791 kcal
Zsír: 46,9 g
– amelyből telített zsírsavak: 15,7 g
Szénhidrát: 60,8 g
– amelyből cukrok: 17,7 g
Rost: 6,5 g
Fehérje: 29,5 g
Só: 1,5 g
Hideg uborkaleves
Sárgabarackos csirkemell petrezselymes újburgonyával
__________________________
Hideg uborkaleves
– 2 db nagyobb kígyóuborka
– 2,5 dl kefir
– 1 szál újhagyma
– 1 evőkanál fehérborecet
– 2-3 db friss bazsalikomlevél
– ízlés szerint bors, kevés só
– 100 g napraforgómag
A kígyóuborkákat és az újhagymát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk és
turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a kefirt, ízesítsük sóval, borssal, ecettel és a
bazsalikomlevelekkel. Turmixoljuk össze. Vizet ízlés szerint adhatunk még hozzá a megfelelő
sűrűség eléréséhez. Miután elkészült pár órára tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön.
A napraforgómagot egy tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk.
Tálaláskor a a pirított napraforgómagot a leves tetejére szórjuk rá.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 214,7 kcal
Fehérje: 8,8 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 10,8 g
Sárgabarackos csirkemell petrezselymes újburgonyával
Hozzávalók (4 főre):
– 400 g csirkemell
– 4 db sárgabarack
– 2 dl krémes joghurt
– 20 g vaj
– kevés só
– ízlés szerint citromlé
– ízlés szerint szerecsendió
– 800 g újburgonya
– ízlés szerint petrezselyem, kevés só
– 2 evőkanál olívaolaj
A szeletekre vágott csirkemellet még sütés előtt fűszerezzük szerecsendióval és sóval. A
felmelegített serpenyőben a vaj felén elkezdjük sütni a húst. Amikor már majdnem készre
sült, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vagy félbe vágott barackokat, és hozzáadjuk a vaj
másik felét. Miután a barackok is megpirultak kicsit, ráöntjük a joghurtot, és hozzáadjuk a
citromlevet.
Az újburgonyát az előkészítés során meghámozni nem szükséges, elég, ha vízben alaposan
megdörzsöljük, így a vékony héját el tudjuk távolítani. Felkockázzuk, tepsibe terítjük,
meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, rászórjuk az apróra vágott petrezselymzöldet, jól
összekeverjük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 20 percre, amíg aranybarnára
sül.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 411 kcal
Fehérje: 29 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 42 g