Menü javaslatok – Tízóraira
Téli házi gyümölcsjoghurt
Hozzávalók 1 személyre
- ½ db közepes alma
- 2db szilva
- 1 mk fahéj
- 1 tk méz
- 1 tk zabkorpa
- 1,25 dl görögjoghurt
- 2 szem dió
Az almát és a szilvát kockára vágom, és egy serpenyőben helyezem. Adok hozzá 1 evőkanál vizet, egy teáskanál mézet, megszórom fahéjjal és 5 percig párolom, amíg összeérnek az ízek. A görögjoghurtban elkeverem a zabkorpát, majd a tetejére ráhelyezem a fahéjas gyümölcsragut és azzal is alaposan elkeverem. 2 szem durvára tört dióval tálalom.
Tápanyagtartalom:
- 254 kalória
- 14,5g zsír
- 23g szénhidrát
- 7g fehérje
Almás-fahéjas joghurt zabpehellyel
Hozzávalók (1 főre):
1 pohár (125g) natúr joghurt (1,8% zsírtartalmú)
20g zabpehely
fél db közepes alma
1 kk. méz
ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A joghurtot összekeverjük a zabpehellyel és a mézzel, a tetejére halmozzuk a felszeletelt almát majd ízlés szerint megszórjuk fahéjjal.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 207 kcal
Fehérje: 10g
Zsír: 4g
Szénhidrát: 32g
Mandula
Körte
Hozzávalók 1 főre
natúr, sótlan mandulabél (kb. 1 kis maréknyi): 20 g
körte (kb. 1 közepes db): 150 g
Elkészítés
A körte megmosásán kívül külön előkészítést és elkészítést nem igényel.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 202 kcal
Fehérje: 6,1 g
Zsír: 10,9 g
Szénhidrát: 19,4 g
Trikolor falatkák
Szezámmagos kifli
Hozzávalók 1 főre
mozzarella sajtgolyó (kb. 4-5 db): 30 g
koktélparadicsom (kb. 4-5 db): 100 g
szezámmagos kifli (kb. 4-5 karika): 0,5 db
galambbegy saláta: 20 g
Elkészítés
Fogvájókra tűzünk egy-egy koktélparadicsomot, mozzarella sajtgolyót és salátalevélkét. A szezámmagos kiflit célszerű felkarikázni a könnyebb fogyaszthatóság, a falatnyi adagok érdekében.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 199 kcal
Fehérje: 10,3 g
Zsír: 7,5 g
Szénhidrát: 22,6 g
Epres joghurtturmix
Puffasztott gabonaszelet
Hozzávalók 1 főre
eper (kb. 4 nagyobb szem): 100 g
joghurt (kb. 1 pohár): 150 g
méz (kb. 2 teáskanál): 10 g
puffasztott gabonaszelet (kb. 1 db): 10 g
Elkészítés
Az alaposan megmosott epret összeturmixoljuk a joghurttal és kevés mézzel. Puffasztott gabonaszelet fogyasztható mellé.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 202 kcal
Fehérje: 7,4 g
Zsír: 6,1 g
Szénhidrát: 28,7 g
Margarinos lenmagos barnakenyér
Tavaszi felvágott
Kaliforniai paprika
Hozzávalók 1 főre
tavaszi felvágott (kb. 1 szelet): 15 g
lenmagos barnakenyér (1előszeletelt db): 40 g
margarin, 40%-os (kb. 1 teáskanál): 10 g
kaliforniai paprika (kb. fél db): 30 g
Elkészítés
Könnyen elcsomagolható kisebb szendvicset állítunk össze: a kettévágott kenyérszeletet megkenjük margarinnal, majd közé tesszük a felvágottat és a paprikát.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 202 kcal
Fehérje: 7,6 g
Zsír: 8,6 g
Szénhidrát: 23,7 g
Banán
Hozzávalók 1 főre
banán (kb. 1 nagy darab): 200 g
Elkészítés
A gyümölcs megmosásán kívül külön előkészítést és elkészítést nem igényel.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 210 kcal
Fehérje: 2,6 g
Zsír: 0,2 g
Szénhidrát: 48,4 g