Menü javaslatok – Uzsonnára
Almás-diós Skyr
Hozzávalók 1 személyre:
-
- 1 közepes alma
- 15 dkg Skyr
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál durvára vágott dió
- egy csipet fahéj
Elkészítés:
- Az almát vágjuk kis kockákra.
- Keverjük össze a Skyr-t a mézzel és fahéjjal.
- Helyezzük a tetejére az almát és a durvára tört diót.
A Skyr egy fehérjében gazdag, zsírszegény és alacsony szénhidráttartalmú tejtermék, mely remek alternatívája a joghurtoknak.
Tápanyagtartalom:
- 263 kcal
- 25 g szénhidrát
- 19 g fehérje
- 9,3 g zsír
Mandulavajas almaszeletek
Hozzávalók 1 személyre:
- 1 db nagyobb alma
- 1 ek natúr mandulavaj
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg az almát. Várjuk cikkekre, majd minden cikket kenjünk meg vékonyan natúr mandulavajjal.
Az almára kent mandulavaj nemcsak finom, de előnyös is: a benne lévő telítetlen zsírsavak támogatják a szív egészségét, valamint ezen zsírsavak és a mandulában található fehérjék lassítják az alma szénhidráttartalmának felszívódását, stabilabb vércukorszintet biztosítva. Azoknak is érdemes kipróbálni ezt a csemegét, akik növelni szeretnék az energiabevitelüket.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 170 kcal
- 5,4g fehérje
- 10,6g zsír
- 14,8g szénhidrát
Fetás görögdinnye saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 80dkg görögdinnye
- 30dkg feta sajt
- 2 közepes fej lila hagyma
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint bors
- mentalevél
Elkészítés:
A dinnyét vágjuk fel kb. 2x2cm-es kockákra és amennyire tudjuk szedjük ki belőle a magokat. A lilahagymát pucoljuk meg és vékonyan karikázzuk fel. Tegyük rá a dinnyére, locsoljuk meg egy kevés olíva olajjal és óvatosan keverjük össze. A tetejére morzsoljunk feta sajtot, fűszerezzük borssal és díszítésnek tegyünk rá pár menta levelet is.
Tápanyagtartalom 1 személyre:
- 294 kcal
- 12g fehérje
- 19g zsír
- 18g szénhidrát
Eperturmix
Hozzávalók 1 személyre
- 100g eper
- 200ml 1,5%-os tej (vagy növényi ital)
- 5g chia mag
Elkészítés:
A megmosott epret a hideg tejjel és a chia maggal összeturmixoljuk, magas pohárba töltve kínáljuk. Amennyiben nem találjuk így elég édesnek 1 teáskanál mézzel édesíthetjük.
Tápanyagtartalom:
- 163 kalória
- 9g fehérje
- 20g szénhidrát
- 5g zsír
Sütőben sült fánk
Hozzávalók 12 darabhoz
- 2 dl 1,5%-os tej
- 1 tk cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- porcukor a forgatáshoz
- ízlés szerint magas gyümölcs tartalmú baracklekvár
Elkészítés:
Első lépésként felfuttatjuk az élesztőt az alábbiak szerint: az enyhén felmelegített tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut az élesztő, a lisztet, a cukrokat, a sót, a citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és a tojást is, és összekeverjük. Végül a felfutott élesztőt is hozzáöntjük, és addig dagasztjuk, amíg a tészta szép fényes nem lesz. Letakarjuk a fánktésztát, és kb. 1 óra alatt, meleg helyen hagyjuk, hogy megkeljen, amíg nagyjából a duplájára dagad. Kinyújtjuk és nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat, és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen megforgatjuk porcukorban, és ízlés szerint baracklekvárral kínáljuk.
Tápanyagtartalom 1 darabra (lekvár nélkül):
- 267 kalória
- 8,5g zsír
- 40,6g szénhidrát
- 7g fehérje
Kelchips joghurt mártogatóssal
Hozzávalók (1 főre):
– 150 g fodroskel
– 150 g joghurt
– 10 ml növényi olaj
– 10 g parmezán
– 1 gerezd fokhagyma, só
Készítése:
1. A fodroskelt megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.
2. Rálocsoljuk a növényi olajat, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a parmezánt és kézzel
alaposan megkeverjük, megmorzsoljuk a leveleket, hogy jobban felvegye az ízeket.
3. Kiterítjük egy tepsire, majd megszórjuk parmezánnal.
4. 150 fokos sütőbe téve 15-20 perc alatt ropogósra sütjük a leveleket.
5. A joghurtba belenyomjuk a fokhagymát és egy csipet sót adunk hozzá, majd
elkeverjük.
6. Az elkészült fodros kel chipset joghurt mártogatóssal tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 105 kcal Fehérje: 10 g Zsír: 3,5 g Szénhidrát: 12,5 g
Almás-zabos muffin
Hozzávalók (~12 db muffin):
- 100 g zabpehely
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 3 db tojás
- 2 db kisebb alma
- 20 g dió
- 50 g cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 teáskanál fahéj
Keverjük össze a zabpelyhet és a teljes kiőrlésű lisztet a sütőporral, cukorral és csipet sóval. Az almákat héjastól reszeljük le nagy lyukú reszelőn, adjuk hozzá a három egész tojást, a vaníliaaromát és a fahéjat. A diót aprítsuk durvára és a reszelt almával együtt alaposan forgassuk össze a zabpelyhes keverékkel.
Szedjünk 2-3 evőkanálnyi tésztát muffinformákba, és 180 fokon 25 percig süssük készre a muffinokat.
Egy adag (~ 2 db muffin) energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 211 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 31 g
Túrós-banános kókuszgolyó
Hozzávalók (~ 20 db):
- 160 g zsírszegény tehéntúró
- 1 db közepes banán
- 100 g zabpehely
- 20 g kókuszreszelék
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- Vanília aroma
A túrót és a banánt egy tálban villával összetörjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhet, kakaóport és vanília aromát. Alaposan összedolgozzuk, és hagyjuk egy 30 percet állni. Végül vizes kézzel golyókat formázunk belőle, és meghempergetjük kókuszreszelékben.
Egy adag (~ 5 db kókuszgolyó) energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 185,5 kcal
Fehérje: 11 g
Zsír: 6,6 g
Szénhidrát: 18,6 g
Görögdinnye smoothie
Hozzávalók 1 főre:
– 250 g görögdinnye
– 1 db lime
– mentalevél
A görögdinnyét feldaraboljuk és kimagozzuk. Turmixgépbe helyezzük, hozzáadunk 1 lime kifacsart
levét. Ha szükséges kis víz hozzáadásával alaposan összeturmixoljuk. Tegyük hűtőbe, hogy
kellemesen hideg legyen. Tálaláskor mentalevéllel díszítjük.
Egy adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 85 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 0,6 g
Szénhidrát: 20 g
Fűszeres-narancsos tea
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók (4 főre):
4 db gyümölcstea filter (készíthető fekete teából is)
8 dl víz
4 dl narancslé (frissen facsart vagy 100%-os dobozos)
kevés fahéj, szegfűszeg és gyömbér
12 db zabpelyhes keksz
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet, leöntjük vele a teafiltereket, hozzáadjuk a fűszereket, és hagyjuk állni pár percig, hogy összeérjenek az ízek, illetve visszahűljön kicsit a víz. Ezután adjuk hozzá a narancslevet. A narancslé édes íze miatt cukor vagy méz nem szükséges hozzá.
Fejenként 3 db zabpelyhes keksszel tálaljuk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 214 kcal
Fehérje: 2,9g
Zsír: 7,8g
Szénhidrát: 31,7g
Zabpelyhes túrógolyók
Málna
Hozzávalók 1 főre
félzsíros tehéntúró (kb. 2 evőkanál): 50 g
búzadara (kb. 1 teáskanál): 5 g
zabpehely (kb. 1 púpozott teáskanál): 5 g
tojás (közepes méret): 1/4 db
cukor (kb. 2 teáskanál): 10 g
málna (kb. 1 kis pohár): 100 g
Elkészítés
Áttörjük a túrót, majd összedolgozzuk a búzadarával, a zabpehellyel és a tojással, majd pihentetjük kb.15-20 percig. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, amelyeket forrásban lévő vízben megfőzünk és leszűrünk. Kevés cukorral meghintve, málnával vagy más bogyós gyümölccsel együtt üdítő uzsonna.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 199 kcal
Fehérje: 11,8 g
Zsír: 5,4 g
Szénhidrát: 24,2 g
Mogyorókrémes extrudált kenyér
Alma
Hozzávalók 1 főre
mogyorókrém (kb. 2 teáskanál): 20 g
natúr extrudált kenyér (kb. 2 db): 12 g
alma (kb. 1 közepes db): 150 g
Elkészítés
Két darab extrudált kenyér közé mogyorókrémet kenünk, mellé almát készítünk.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 203 kcal
Fehérje: 3,4
Zsír: 7,0 g
Szénhidrát: 30,9 g
Petrezselymes joghurt
Zsenge karalábé- és sárgarépacsíkok
Félbarna kenyér
Hozzávalók 1 főre
karalábé (kb. 1/5 közepes db): 30 g
sárgarépa (kb. fél szál): 50 g
joghurt (kb. kétharmad pohár): 100 g
petrezselyemzöld (kb. 2 teáskanál): 5 g
só (kb. csipetnyi): 0,5 g
őrölt bors (kb. késhegynyi): 0,1 g
félbarna kenyér (ujjnyi vastag fél szelet): 40 g
Elkészítés
Megpucoljuk a karalábét és a sárgarépát, majd hosszúkás darabokra szeleteljük. A joghurtot összekeverjük apróra vágott petrezselyemzölddel, egy kevés sóval és őrölt borssal. A zöldségcsíkok a petrezselymes joghurtba mártogatva fogyaszthatóak félbarna kenyérrel.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 203 kcal
Fehérje: 8,8 g
Zsír: 4,2 g
Szénhidrát: 32,1 g
Görög saláta
Puffasztott rozsszelet
Hozzávalók 1 főre
uborka (kb. 10 cm-es darab): 80 g
paradicsom (kb. 1 közepes darab): 80 g
lilahagyma (kb. 1 kis darab): 30 g
olívabogyó (kb. 3 szem): 10 g
olívaolaj (kb. 1 teáskanál): 5 g
friss citromlé (kb. 1 evőkanál): 10 g
fetasajt (kb. hüvelykujjnyi darab): 20 g
puffasztott rozsszelet (kb. 1,5 szelet): 15 g
Elkészítés
A zöldségeket felaprítjuk, majd az olívabogyóval, az olajjal és a citromlével lazán összekeverjük. Tetejére szórjuk a kockára vágott fetasajtot. Puffasztott rozsszelet egészíti ki az uzsonnát.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 209 kcal
Fehérje: 6,6 g
Zsír: 11,2 g
Szénhidrát: 20,0 g
Snidlinges-paprikás sajtkrém
Magvas rozsos kifli
Hozzávalók 1 főre
köményes sajt (kb. hüvelykujjnyi darab): 20 g
light vaj (kb. 1 teáskanál): 10 g
paradicsompaprika (kb. 1 evőkanál): 10 g
snidling (kb. 2 teáskanál): 5 g
magvas, rozsos kifl: 0,5 db
Elkészítés
Lereszeljük a sajtot, hozzátesszük a vajat, az apróra vágott paradicsompaprikát és snidlinget, majd alaposan összekeverjük. A kiflit kettévágva rákenjük az elkészült krémet.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 201 kcal
Fehérje: 10,3 g
Zsír: 11,6 g
Szénhidrát: 14,0 g